Петков: Некои од барањата се многу тешки за прифаќање за С.Македонија

од Берта Китинска
349 прегледи

Кирил Петков учествуваше на редовниот состанок на Европскиот совет и на состанокот ЕУ-Западен Балкан во Брисел. По средбата тој за медиумите изјави:

„Некои од барањата поврзани со францускиот предлог се многу тешки за прифаќање на Република Северна Македонија. Но, она што стана јасно е дека тоа веќе не се само барања на Софија, туку барања на Европа. Односно, ние можевме да објасниме причините зошто овие работи што ги сакаме мора да се случат“.

Петков призна дека имало многу тешки разговори, но јасно стави до знаење дека одлуката за укинување на ветото на северна Македонија е на бугарскиот парламент.

„Додека нема одлука на бугарскиот парламент, јас сам, ниту владата нема да го смениме бугарскиот став“, ја повтори својата теза Петков.

„Бугарскиот парламент сега мора да расправа и да одлучи за тезата. Тешка задача ќе биде Република Северна Македонија, која ќе мора да ги прифати нашите барања за да продолжи напред“, рече премиерот во оставка.

Слични содржини