Петровска: Донацијата за Украина неме влијае на борбената готовност на АРМ

од Берта Китинска

Три одлуки за донирање на воена помош за Украина се донесени од Владата и сите се во консултација со Генералшатбот на Армијата.

Министерката Славјанка Петровска вели дека деталите за опремата и вооружувањето не можат да бидат објавени од безбедносни причинии и дека донацијата не влијае на борбената готовност на армиските единици.

„Тенковите не се дел од формацијата на АРМ и при носењето на сите одлуки превенствено беше консултиран Генералштабот на АРМ“, рече Петровска.

Таа истакна и дека одлуката за донација на Украина е суеверна без оглед што Македонија дел со системот на колективна безбедност на НАТО.

„Владата сметаше дека во услови кога една друга суверена, независна и самостојна држава е нападната, Украина, треба да помогнеме водејќи се од општите принципи на самостојност. Од тие причини ја донесовме одлуката за воена поддршка на Украина, во опрема и вооружување, затоа што Украина е државата што беше нападната и која се брани од агресија“, рече Петровска.

На 29 јули, Министерството за одбрана потврди дека Македонија ќе ѝ ги донира своите тенкови Т-72 на украинската војска, додека истовремено планира да ја модернизира својата армија согласно НАТО стандардите.

Слични содржини