Пикот на коронавирусот допрва ни следи: Карантинот може да потрае до средина на летото во целиот свет

од Aleksandar Petrovski

Врвот на бројот на пациенти со коронавирус во светот допрва треба да дојде, а карантините може да траат до средината на летото, според моделот развиен од консултантската група на американски консултантски компании Бостон (БЦГ).

Карантините и затворањето на границите, како резултат на пандемијата на коронавирус би можеле да останат на сила дури и во најразвиените земји на светот до последните недели од јули според најлошото можно сценарио и до средината на јуни во најдоброто сценарио, пренесува БЦГ.

Прогнозите на експертите кои ја направиле оваа анализа велат дека врвот на бројот на новозаразени во САД ќе биде во првата недела од мај, додека врвот на раст во Велика Британија се очекува дури во третата недела од мај.

Во тоа време, пикот на епидемијата ќе биде и во Бразил, која во моментов е една од ретките земји што не спроведоа целосни карантински мерки, но во некои области, има регулативи за ограничување на движењето и однесувањето. Во Франција, епидемиолошката крива ќе ја достигне својата највисока точка и во третата недела од мај, според моделот пресметан од БЦГ, иако оваа земја е една од најдобро рангираните според досегашната борба со кризата.

Врвот на епидемијата во Русија се очекува во првата недела од мај, додека во Индија се предвидува да кулминира во третата недела од јуни. Аргентина би можела да регистрира најголем број новозаразени во четвртата недела од мај, Германија во првата недела од мај и Австралија во втората недела од мај.

Во Канада најзаразени се очекуваат во првата недела од мај, во Шпанија во четвртата недела од април, како и во Полска, додека во Мексико, најголем раст се очекува во третата недела од април, што е случај и за Белгија, како и за Италија. Во Норвешка, како и во Шведска, најлошото сценарио помина во текот на четвртата недела од март, велат експертите, додека во Јужна Африка најголем раст се очекува само во првата недела од јуни.

Колумбија е на средина од временската рамка за проектираниот пораст на кривата – што треба да биде највисока во првата недела од мај. Проценките беа направени на 25 март врз основа на модел за предвидување на БСГ со употреба на податоци од универзитетот Џон Хопкинс.

Студијата опфати 20 земји и меѓу анализираните земји беа САД, Велика Британија, Бразил, Франција, Русија, Индија, Германија, Аргентина, Кина (регионот Хубеи чиј главен град е Вухан беше анализиран), Австралија, Јужна Африка, Италија, Шведска , Норвешка, Белгија, Канада, Шпанија, Мексико, Полска и Колумбија.

loading...

Слични содржини