Пилешка супа со тестенини – универзален домашен лек

од Vladimir Zorba

ПИЛЕШКАТА СУПА е со нас долго, долго време и со векови се смета за народен лек за лекување на симптоми на настинка и сродни состојби. Луѓето уживаат во неа уште од припитомувањето на живината во Југоисточна Азија пред десет илјади години, и оттогаш се користи во различни култури низ светот, при што секоја култура додава свои уникатни вкусови и состојки.

Знаеме дека и старите Грци имале своја верзија на пилешка супа, за која верувале дека има лековити својства, а во поновата еврејска традиција, пилешката супа со кнедли често се нарекува „пеницилин“.

Без разлика дали сакате пилешка супа или не, неспорно е дека ова јадење влезе во срцата на луѓето ширум светот како еден од главните утешни оброци за студени, дождливи и болни денови, вклучително и во Македонија.

Постојат голем број на различни начини на кои можете да уживате во овој обилен и заситен оброк, без разлика дали сакате едноставна супа со тестенини или некоја од посложените верзии со разновиден зеленчук и билки – има рецепт за секого!

Пилешка супа со тестенини

За да подготвите пилешка супа со тестенини, ќе ви требаат пилешки густин, варени и исечкани пилешки гради, моркови исечкани на коцки, целер исечкан на коцки, ситно сечкан кромид, малку мелен лук, мајчина душица, ловоров лист, сол, бибер и домашни тестенини од јајца.

Најпрво во поголемо тенџере измешајте ги пилешкиот густин, сечканото пилешко, морковите, целерот, кромидот, лукот, мајчината душица и ловоров лист. Оставете да зоврие на силен оган, а потоа намалете ја топлината и вријте 15-20 минути или додека зеленчукот не омекне. Отстранете го ловоровиот лист и фрлете го.

Потоа додадете ги тестенините во тенџерето и варете според упатството на пакувањето. На крајот, зачинете ја супата по ваш вкус со сол и бибер и послужете ја топла, украсена со свежи билки.

На здравје!

Слични содржини