Pinterest е првата социјална мрежа која блокира реклами за слабеење

од Stefanija Kuzmanovska
578 прегледи

Pinterest започна да забранува реклами за слабеење од 1 јули. Новата политика, исто така, забранува рекламирање со „кој било јазик или фотографии што идеализираат или оцрнуваат одредени типови на тела“.

Компанијата вели дека рекламите што промовираат здрав начин на живот и фитнес услуги и производи се уште се дозволени „се додека не се фокусираат на слабеење“.

„Pinterest е место каде луѓето доаѓаат за инспирација. Секој припаѓа таму, без оглед на обликот на телото или големината“, се вели во соопштението.

Тие ја сменија својата политика заснована на упатствата на Националното здружение за нарушувања во исхраната (NEDA), кое на почетокот на пандемијата Ковид-19 започна да бележи зголемена активност на нивната линија за помош.

„Националното здружение на нарушувања во исхраната го поздравува потегот на Pinterest. Тие станаа првата платформа за забрана на сите реклами што поттикнуваат и / или повикуваат на губење на тежината“, рече Елизабет Томпсон, привремен извршен директор на Националната асоцијација за нарушувања во исхраната.

„Ова е неопходен чекор за да се направи приоритет на менталното здравје и благосостојба на корисниците на Pinterest, особено оние погодени од културата на јадење, непријатност на телото и нарушувања во исхраната“, додава таа.

Слични содржини