Платите во Германија: Странците заработуваат 900 евра помалку од домашните граѓани

од Aleksandar Petrovski

Странците во Германија заработуваат просечно 900 евра помалку месечно од домашните граѓани. Новодојденците од С. Македонија и регионот се уште се подобри од луѓето од Сирија или Авганистан. Експертите имаат објаснување за големите разлики.

Вработените странци во Германија заработуваат многу помалку од домашните граѓани, покажува статистиката на Федералната агенција за труд. Додека германските граѓани минатата година имаа просечен приход од 3.509 евра бруто – тоа е, пред да се платат даноците и придонесите – таа вредност беше 2.614 евра за странци. Тоа е дури за 895 евра или четвртина помалку.

Ова не е просечна, туку таканаречена просечна вредност, вредноста под и над која е точно половина од целиот приход. За разлика од просекот, оваа вредност го ублажува влијанието на многу ниските и особено многу високите плати и се пресметува за да зборува подобро за стандардот на „обичната“ личност.

Странците ги работат помалку платените работи

Разликата меѓу Германците и странците е особено драстична кога станува збор за новодојденците од Сирија, Авганистан или Еритреја кои заработуваат 1.475 евра помалку од локалното население.
Статистичките податоци ги објави Сојузната влада како одговор на парламентарната истрага од „Алтернатива за Германија“. Особено се забележува колку разликите се зголемија во претходните години – така што во 2010 година разликата беше 11,6 проценти (317 евра).

Разликата не може да се припише само на образованието, бидејќи таа постои дури и кај неквалификуваните работници – странците добиваат 415 евра помалку од Германците. Неквалификуваните работници од Северна Македонија и регионот заработуваат 208 евра помалку месечно, додека луѓето од бегалските земји имаат 657 евра помалку месечно.

Само 16 проценти од сите германски вработени работат во таканаречениот „сектор со ниски плати“, додека учеството на странците е 37 проценти.

Дали миграцијата ја намалува заработката?

Германската влада ја објаснува разликата во платите со фактот дека работниците од странство често имаат помалку искуство и експертиза. Според одговорот на владата, вработувањето на повеќе странци може да има „ефект на притисок врз просечната заработка“.

„Луѓето кои штотуку се преселија во Германија се на почетокот на својата кариера“, вели Херберт Брикер од Институтот за истражување на пазарот на трудот во Агенцијата за труд. „Нивните плати значително ќе растат за време на нивните кариери“, рече тој за агенцијата dpa.

Рене Спрингер, пратеник од Алтернатива за Германија, кој ја праша владата, рече дека „имиграцијата не смее да доведе до фрлање плати“. Неговата партија е силно против масовната имиграција, пред се приемот на барателите на азил.

Брикер вели дека „пристигнувањето на мигрантите има само маргинално влијание врз платите“.

Разликите, според Владата во Берлин, можат да се намалат со законски пропишаната минимална плата што постои веќе неколку години и со поттикнување на странците да студираат во Германија.

Според Сојузната агенција за труд, во последниот месец од минатата година, 21 милион домашни граѓани и три милиони странци имале работа со полно работно време во Германија.

loading...

Слични содржини