Пленковиќ: САД ги укинуваат визите за хрватските граѓани за неколку дена

од Vladimir Zorba

Премиерот Андреј Пленковиќ рече дека за неколку дена САД треба да ги укинат визите за Хрватска.

„Ние сме пред укинување на американските визи за хрватските граѓани. Ова треба да се случи во следните неколку дена. Ние работиме на тоа долго време. Мислам дека конечно оваа пречка, која ги забави трговските и инвестициските текови со САД , наскоро се зад нас“, рече премиерот.

Да потсетиме, визите за САД треба да се укинат најдоцна до 30 септември – крајот на фискалната година во САД.

Во текот на летото, од САД стигнаа сигнали дека тоа треба да се случи, пишува Индекс.

На почетокот на август, американскиот државен секретар Ентони Блинкен ја номинираше Хрватска за укинување на визите.

„Денес, јас ја номинирав Хрватска да се приклучи на Програмата за ослободување од визи. Овој чекор кон безвизен режим е знак за огромниот напредок на Хрватска во исполнувањето на строгите стандарди за земјите учеснички. Се надеваме на уште посилни американско-хрватски односи“, напиша Блинкен на Твитер во август.

Хрватска работи на укинување на визите од 2007 година. И додека укинувањето на визите често се поврзува со стапката на одбивање, имаше – и продолжува да постои – интензивна комуникација и работа за исполнување на строгите безбедносни критериуми.

Во последните неколку години, Министерството за внатрешни работи интензивно соработува со Министерството за внатрешна безбедност на САД за зајакнување на безбедносните капацитети, како што се граничната безбедност, миграцијата и меѓународната заштита, собирање и анализа на податоци за прекугранични патници и патници во авионите, потоа на борбата против тероризмот и терористичките борци и размена на информации.

Слични содржини