Плевнелиев: Ќе има политичка криза кога нема да можеме да составиме влада

од Stefanija Kuzmanovska

Единствена опција за влада со краток рок е на „Има таков народ.“ изјави за бугарска „Нова“ Росен Плевнелиев, претседател на Бугарија во периодот 2012-2017 година.

Според него, „Демократска Бугарија“ не може да формира влада затоа што се загрижени за она што го гледаат во „Има такви луѓе“.

„Јас сум загрижен дека шефот на државата ќе добие повеќе права во однос на ЦИК. Големата битка за Бугарија е ако го смениме системот така што парламентарната република ќе стане претседателска. Почнуваат да се шират идеи за тоа како да му се дадат на шефот на државата се повеќе овластувања“, рече Плевнелиев.

Според него, бугарскиот претседател има многу повеќе права отколку во Германија и Грција, на пример. И планот зад сцената е да се постигне претседателска република.

„Има таквов народ“ се политички инженери како Бареков, јас не гледам на нив како на партија со долг хоризонт“, рече Плевнелиев.

„Ќе има политичка криза кога нема да можеме да составиме влада“, рече тој.

Слични содржини