Почетна / Актуелно / По ‘Ирма”, Карибите веќе не се зелени

По ‘Ирма”, Карибите веќе не се зелени

 

Американската агенција за истражување на вселената објави фотографии кои сведочат за последиците кои ураганот Ирма ги остави врз Карибите, каде во голема мерка е уништен растителниот свет. Ураганот корнеше дрва и се останато, така да некои карписки острови го променија и изгледот и бојата – некогаш зелените острови со бујна вегетација станаа кафени. 

Бритнанските Девствени Острови

НАСА објави слики на кои се гледа разликата во изгледот на островот пред и по ураганот пренсува  Biznis insajder.

Карипските острови пред  и после  „Ирма“
Карибите, како што се наведува, станале кафени, бидејќи останала само земјата, растенијата се откорнати од корен, а гранките и листовие останале исушени на поврешината.
Сателитот „Landsat 8“ги сними Девствените острови каде океанот сега и посветол и поплав. 
Антигва и Барбуди 21 август (лево) и 8 септември (десно)
 
loading...