По САД, и Русија го напушта Договорот за отворено небо

Русија вели дека ја започнува постапката за повлекување од меѓународниот Договор за отворено небо, откако САД минатата година го напуштија договорот што дозволува невооружени летови за надзор на воздухот над десетици земји учеснички. Во денешното соопштение од руското Министерство за надворешни работи се вели дека повлекувањето на САД „значително ја прегази рамнотежата на интересите на државите потписнички“ и дека предлозите на Русија да го одржи договорот во живот биле отфрлени од сојузниците на Вашингтон.

„Со оглед на недостатокот на напредок во напорите за отстранување на пречките што го спречуваат функционирањето на договорот во новата ситуација, руското Министерство за надворешни работи има право да објави почеток на домашните процедури за да се отвори патот за повлекување на Русија од Договорот за отворено небо“, соопшти Министерството.

Соединетите држави официјално се повлекоа на 22 ноември од Договорот за контрола на вооружувањето, за кој Вашингтон постојано рече дека Москва „флагрантно го прекршила“, шест месеци по известувањето за претстојниот излез. Во тоа време, Москва ја осуди одлуката велејќи дека тоа е штетно за безбедноста на Европа, Соединетите држави и нејзините сојузници.

Овој потег на САД беше последниот удар врз системот на меѓународна контрола на оружјето што американскиот претседател во заминување Доналд Трамп постојано го исмеваше, жалејќи се дека Вашингтон бил или измамен или неправедно воздржан во воените можности.

loading...

Слични содржини