Почина Градимир Јовановиќ – Киби, еден од основоположниците на дневниот весник Слободен печат

од Vladimir Zorba

Во 81 година од животот вчера во Скопје почина Градимир Јовановиќ – Киби, бардот на македонкското радио новинарството и еден од основоположниците на дневниот весник Слободен печат.

Јовановиќ беше единствен во историјата на македонското радио кој во рамки на радискиот фестивал на југословенската радио и телевизија има
освоено три први награди за најдобар радио весник во конкуренција на сите радио станици на СФРЈ, како и прва награда во конкуренција за
најдобар политички коментар.

Носител е на повеќе професионални награди за новинарство во државата, меѓу кои и наградата за новинарство „Крсте Мисирков”. Одликуван е со
Орден за труд со златен венец од Јосип Броз Тито во името на СФРЈ.

Ќе остане запаметен по своето критичко перо, бескомпромисност и карактеристичен глас.

Погребот е извршен денеска, во најтесниот круг на семејството.

loading...

Слични содржини