Почина познатиот диригент Миодраг Јаноски

од Nikola Popovski

Познатиот македонски диригент Миодраг Јаноски почина во вторникот на 85-годишна возраст.

Роден во 1936 година во Велес, Јаноски дипломирал виолина на Музичката академија во Белград во 1966 година, потоа во композиција и во 1973 година во диригирање. Магистрирал на Музичката академија во Љубљана. Студирал во Софија (Бугарија) и Сиена (Италија).

Својата кариера ја започна како виолинист во белградската филхармонија, а беше и член на белградскиот камерен ансамбл, и како виолинист, и како чембало, и како помошник-диригент Антонио Јанигро.

Ги диригираше и македонската и белградската филхармонија, ансамблот на скопската опера, камерниот ансамбл „Зрењанин“, оркестарот на државниот конзерваториум во Софија, камерниот оркестар во Нови Сад …

Најзначајниот дел од својата кариера го постигна на сцените на операта и балетот во Белград и Нови Сад. Тој беше назначен за постојан диригент на Српскиот народен театар во Нови Сад (СНП) во 1974 година, каде што остана до 1992 година.

Добитник е на Златен медал „Јован Ѓорѓевиќ“ во 1987 година и Октомвриската награда
на Нови Сад во 1990 година.

Ќе биде погребан на 12 април, во 13 часот на Новите гробишта во Белград.

loading...

Слични содржини