Почетна / TOP NEWS / Погребот на Дујмиќ на 17 август, подоцна ќе биде познат датумот на комеморацијата

Погребот на Дујмиќ на 17 август, подоцна ќе биде познат датумот на комеморацијата

Хрватскиот музичар Рајко Дујмиќ почина на 4 август, на 66-годишна возраст, како резултат на повредите што ги здобил во сообраќајна несреќа. Семејството на починатиот музичар ја извести јавноста за деталите за погребот, што ќе се случи на 17 август во 10 часот во крематориумот на Градските гробишта Мирогој во Загреб.

„Прво, им се заблагодаруваме на сите за убавите спомени на Рајко, за нивната поддршка во овие тешки и болни моменти, како и на сите оние кои испратија изрази на искрено сочувство. Благодарни сме за сите соопштенија во медиумите кои го откриваат животниот пат на Рајко до сите генерации. Во овие приказни има погрешни ненамерни толкувања, па дури и некои невистини. И покрај тоа, ние сме горди што Рајко е признат како одличен музичар и говорник на љубовта. Секое од неговите дела беше создадено со љубов, тага или болка, што ја открива неговата душа и срце, но и неговата ранливост“, се вели во соопштението за неговото семејство.

„Погребот ќе биде на 17 август во 10 часот во крематориумот на Градските гробишта Мирогој во Загреб. Желбата на семејството не е да има почесна гарда на институции и музичари покрај ковчегот кои се очекуваат и големо присуство на сите обожаватели на неговите дела. За сите вас чии епидемиолошки мерки или некои други околности ве спречуваат да присуствувате на последното збогување, знајте дека ја чувствуваме вашата почит кон Рајко и кон нас. Семејството им се заблагодарува на сите медиуми за нивниот интерес за разговорот, но моли за разбирање во овие моменти. Семејството ќе биде достапно неколку дена по последното збогување со вашиот и нашиот Рајко. Датумот на комеморацијата ќе биде објавен подоцна“, рекоа тие.

Претходно беше откриено дека Рајко ќе биде погребан во Алејата на Велики на Загребскиот Мирогој и дека Градот Загреб ќе отстапи гроб меѓу заслужните граѓани. Поради сегашната епидемиолошка состојба, 400 лица смеат да присуствуваат на погребот.

Зад Дујмиќ останаа неговата сопруга Сњежана и синот Тин.

loading...