Актуелно
Почетна / Спорт / Попович: „Ако Трамп имаше барем малку мозок, ќе ги изговореше тие три зборови“

Попович: „Ако Трамп имаше барем малку мозок, ќе ги изговореше тие три зборови“

Американскиот кошаркарски Грег Попович ги коментираше протестите низ САД.

Попович изјавил дека сите треба да се соочат со проблемот.

„Она што ме мачи е што сите ние претходно го гледаме или видовме полициското насилство и расизмот, а ништо не се менува. Затоа овие протести беа толку експлозивни. Но, без лидерство и разбирање за тоа што е проблемот, нема да има промени. Белите Американци избегнаа справување со овој проблем, а тоа е наша привилегија. Тоа исто така мора да се промени“, изјавил Поповиќ за „The National“.

Поповиќ бil многу критичен кон претседателот Доналд Трамп.

„Неверојатно е. Ако Трамп имаше барем малку мозок, дури и ако е 99% циничен, тој ќе излезеше и ќе кажеше нешто што ќе ги обедини луѓето. Но, тој не се грижи за приближување на луѓето. Ниту сега. Тоа е толку очајно. Сè е до него. Се работи за она што му носи корист лично. Никогаш не станува збор за некое поголемо добро “, рекол Попович, додавајќи:

„Јасно е што треба да се стори. Потребен ни е претседател кој ќе излезе и ќе рече: Животите на црнците се важни. Само кажи ги овие три збора. Но, тој нема и не може, затоа што за него е поважно да мобилизира мала група на следбеници кои го потврдуваат неговото лудило. Системот треба да се промени. Ќе направам сè што можам за да помогнам, затоа што тоа го прават водачите. Но, ништо не може да нè стави на вистинскиот пат , затоа што тој не е лидер“, рекол еден од најдобрите тренери во историјата на НБА.

loading...