Поради ерупцијата на вулкан во Гватемала, затворен аеродромот, авионите облеани во чад

Властите го затворија аеродромот поради ерупцијата на вулканот Пакаја во Гватемала, додека авионите паркирани на терминалите беа покриени со пепел.

Вулканот, на само 50 километри јужно од главниот град на Гватемала, е активен од почетокот на февруари.

Директорот на цивилната авијација, Франсис Аргета, не кажа колку долго ќе се затвори аеродромот.

Туристите често одат да го посетат врвот Пакај, но тоа сега е привремено прекинато.

Пакаја има јасен поглед на блискиот пожарен вулкан кој избувна во 2018 година, во кој загинаа најмалку 110 лица, а околу 200 исчезнаа.

Пачаја избувна во 2010 година, убивајќи еден новинар и двајца локални жители.

Слични содржини