Поради пандемијата за  40 проценти е намалено раното дијагностицирање на рак на дојка

од Берта Китинска

Американската амбасадорка Кејт Мари Брнз на денешната 13-тата трка „Напред розово“ во Скопје вели дека поради пандемијата за  40 проценти е намалено раното дијагностицирање на рак на дојка.

-Тажно е што за 40 проценти е намалено раното дијагностицирање на рак на дојка поради ковид пандемијата.Последнава година и пол нѐ научи на важноста на здравјето, но истовремено имаше огромно влијание врз примарната заштита и врз барањата на граѓаните за рана дијагноза. Многу од нас, или лично или преку член на семејството сме допрени од оваа болест, рак на дојката, рече Брнз.

Слични содржини