Поразителен извештај на ЕУ: Хрватска на прво место во однос на недовербата на граѓаните во судството!

од desk4

Според последниот извештај на Европската комисија за ефикасноста на судството, недовербата на граѓаните во независноста на судството во Хрватска е најголема во Европската унија.

Според овој извештај објавен од Европската комисија, огромното мнозинство хрватски граѓани не верува во независноста на судството. Ваквата перцепција дека нема независност на судството ја става Хрватска на неславно прво место во Европската унија. По Хрватска следат Словачка, Полска и Бугарија. Најголемата доверба на граѓаните во независноста на судството е во Австрија, Финска, Германија, Луксембург и Холандија.

Во Хрватска, дури 68 проценти од испитаниците го сметаат влијанието на Владата и политичарите врз судството како главна причина за перцепцијата на недостаток на независност на судството, а 63 проценти го сметаат влијанието и притисокот врз економските и другите интереси.

Иако се намалува периодот за решавање на предметите пред судовите, Хрватска сè уште е меѓу земјите каде ваквите постапки траат најдолго. Во однос на бројот на случаи на 100 жители, за периодот од 2012 до 2019 година, Хрватска е на дното, а само Полска и Португалија имаат повеќе од Хрватска. Хрватска е на дното на скалата според парите издвоени од буџетот за судството, според бројот на жители. Само Романија, Литванија и Кипар издвојуваат помалку од буџетот. Но, во однос на БДП, тој е на врвот, поради фактот што Хрватска е меѓу најсиромашните земји-членки.

Но, Хрватска е второпласирана според бројот на судии по глава на жител. Само Словенија има малку поголем број судии од Хрватска на 100.000 жители. Значи, иако има најголем број судии досега, тоа значително не ја подобри ефикасноста, додека недовербата во независноста на судството дури се зголеми.

Потпретседателката на Европската комисија за транспарентност и вредности Вера Јурова.рече дека пандемијата исто така ја зголеми перцепцијата за недостаток на независност на судството во многу земји-членки на ЕУ.

– Она што ме загрижува е тоа што во некои земји перцепцијата за независност на судството се намали за време на пандемијата. Политичарите треба да се воздржат од искушението да ја користат пандемијата како изговор за да извршат притисок врз независни судии, рече Јурова.

Слични содржини