Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Повеќе од 176 милиони деца ширум светот страдаат од забавен развој

Повеќе од 176 милиони деца ширум светот страдаат од забавен развој

Како дел од најголемиот проект за истражување на болести „Global Burden of Disease“ (GBD) во светот, експертите откриваат дека бројот на деца, чиј развој е значително под нормалата како резултат на неухранетост, е намален за 10% во последните 17 години, но сепак е загрижувачки 176 милиони.

Ова покажува извештај на експерти од СЗО објавен во списанието „Nature“.

Во согласност со стандардите на СЗО, дијагнозата – забавување на развојот – се дијагностицира кај деца чиј раст е многу помал од 95% од нивните врсници од богати семејства кои не страдаат од глад или други развојни проблеми. Ваквите проблеми најчесто доведуваат до не само нарушен физички, туку и ментален развој.

„Неисхранетоста на децата е најважната причина за нивната ранливост од инфекции и, како последица на тоа, висока смртност кај нив. Ова не е само привремено страдање во детството, туку трагедија за целиот иден живот. Неисхранетоста ја нарушува способноста на човекот да учи“, коментира еден од авторите на извештајот, професорот Василиј Власов, за ТАСС.

Во истражувачкиот проект се вклучени специјалисти од 195 земји, медицински услуги и водечки истражувачки центри.

Во 105 земји во развој во Африка, Азија и Латинска Америка, според истражувачите, живеат над 99% од гладните деца, од кои повеќе од половина – 514 милиони – се во азиските земји.

Во последниве години, нивниот број значително опадна благодарение на локалните и меѓународните програми за елиминирање на гладта. И покрај овие позитивни трендови, гладот ​​сè уште претставува причина за скоро половина (45%) од смртните случаи кај деца под пет години. Вкупно околу 3,1 милиони деца ширум светот умираат од недостиг на храна.

Власов и другите експерти на СЗО откриваат дека уште повеќе деца страдаат од физичка и ментална ретардација поврзана со недостаток на храна и хранливи материи. Бројот се намали од 36% на 26% во последните 17 години и сега достигнува 176 милиони луѓе. Повеќето од нив живеат во четири главни земји во развој – Индија, Кина, Пакистан и Нигерија.

loading...