Повеќе од 50 милиони луѓе се погодени од конфликтите во урбаните области во Авганистан, Либија, Сирија, Јемен

од Milan1
319 прегледи

Повеќе од 50 милиони луѓе се погодени од конфликти во урбаните области во Авганистан, Либија, Сирија, Јемен и пошироко, каде што се соочуваат со многу поголем ризик да бидат убиени или повредени, изјави генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш.

Тој наведе дека во некои случаи цивилите можат да бидат заменети како борци и затоа можат да бидат нападнати, додека во други случаи, како што наведува, борците не се обидуваат да ја минимизираат штетата и користат експлозивно оружје во населени места, што доведува до катастрофални страдања на обичните луѓе кои се соочуваат со доживотен инвалидитет и тешка психолошка траума.

На состанокот на Советот за безбедност на ОН за заштита на цивилите во урбаните области за време на војните, Гутереш рече дека десетици училишта и здравствени установи биле оштетени за време на минатогодишните борби во Газа меѓу Израел и милитантите на Хамас и оти речиси 800.000 луѓе останаа без водовод.

Гутереш нагласи дека ризикот од повреди на цивили „се зголемува кога борците се движат меѓу нив и поставуваат воени објекти и опрема во близина на цивилна инфраструктура

Слични содржини