Повеќе од половина Французи не сакаат Грција да ја напушти еврозоната

од Vladimir Zorba

Секој втор Французин не сака Грција да ја напушти еврозоната, иако пред неколку години мнозинството од жителите на Франција имале  спротивно мислење. Ова станува јасно од истражувањето на Националниот институт за јавното мислење, објавено во францускиот весник Journal du Dimanchе.

евро еу

На прашањето “Ќе бидете ли за или против исклучувањето на Грција од еврозоната, ако земјата не може да го згасне долгот и да го скрати својот буџетски дефицит? “, 53% од испитаниците се искажале” против “. Според податоците на весникот, во 2011 година 73% од интервјуираните биле “за” исклучувањето на Грција од еврозоната, а во 2012 година – 65%. “Тие (Французите) сакаат стабилност и економски раст. Тие исто така се уверени дека Грците преживеа многу тешкотии и веќе поминаа три четвртини од патот, па за да ја поминат последната четвртина, нема да треба многу труд. Токму затоа толку голем број (Французи) сакаат да ја  видат Грција член на европското семејство “, вели францускиот министер за финансии Мишел Сапен во интервју за весникот како коментар на резултатите од истражувањето. Истражувањето е спроведено на 19 и 20 јуни. Во него учествувале 958 Французи над 18 години.

Слични содржини