Претседателот на Bosch откри кога ќе заврши кризата во автомобилската индустрија

од Vladimir Zorba

Глобалната полупроводничка криза продолжува – претседателот и извршен директор на еден од најголемите добавувачи на автомобилски чипови се надева дека излезот од тунелот ќе биде видлив на крајот на 2023 година.

Претседателот и извршен директор на Bosch, Стефан Хартунг, рече дека е невозможно да се реши глобалниот недостиг на чипови оваа година.

Компанијата неодамна објави дека ќе инвестира три милијарди евра во својот оддел за производство на чипови до 2026 година.

Иако ова нема нужно да помогне во ублажувањето на денешниот недостиг на полупроводници, на крајот треба да ги направи синџирите на снабдување подобро способни да ги апсорбираат ударите.

Во борбата против климатските промени технологијата е предводник, а оваа компанија е на чело на овие активности. Во февруари 2020 година, компанијата стана првата глобална индустриска фирма која постигна јаглеродно неутрално производство. Развива зелени технологии кои ги зачувуваат ресурсите, ја намалуваат потрошувачката на енергија, ја штитат животната средина и го ублажуваат глобалното затоплување.

„Индустријата ќе иницира еколошка трансформација во бизнисот и општеството. Компанијата ги ангажира сите свои ресурси и придонесува со своето технолошко знаење и искуство и долгогодишно искуство и експертиза во производството“, изјави неодамна Ролф Најорк, член на Управниот одбор на Bosch одговорен за индустриска технологија.

Слични содржини