Принц Чарлс: Останува опасно малку време за забрзување на климатските активности

од Vladimir Zorba

Британскиот принц Чарлс во изјавата снимена на климатскиот настан во Саудиска Арабија рече дека останува „опасно малку време“ да се забрза акцијата против климатските промени.

Повикувајќи се на експерти, принцот Чарлс рече дека Конференцијата на ОН за климатски промени COP26, која треба да започне кон крајот на октомври, мора да има национално определени придонеси (NDCs) со „јасни основи“ и нето цели за нулта емисија до 2050 година.

Тој се обрати на форумот на Саудиската зелена иницијатива, на кој главниот извозник Саудиска Арабија ја објави својата цел да достигне нула нето -емисија до 2060 година порано во саботата.

Принцот Чарлс рече дека Саудиската зелена иницијатива и пошироката Зелена иницијатива на Блискиот Исток, на кои Ријад ќе биде домаќин во понеделник, ќе помогнат да се забрза веќе постигнатиот голем напредок.

Слични содржини