Принцот Филип го дизајнираше сам Ланд Роверот со кој ќе биде пренесен во вечното почивалиште (ВИДЕО)

Воена проба на погребот на војводата од Единбург овозможи да се види специјално модифициран Ланд Ровер, во дизајнот на кој учествуваше и самиот принц Филип, и кој ќе го пренесе неговиот ковчег во капелата Свети Ѓорѓи во замокот Виндзор.

Работата на проектот, која траеше 16 години, резултираше во прилагодениот Ланд Ровер Дефендер, модел TD5 130, за кој покојниот принц побара да биде обоен во воена темно зелена боја.

Автомобилот има отворен заден дел и специјални држачи за гума кои спречуваат движење на куферот. Конечните прилагодувања беа направени од принцот во 2019 година, кога тој имаше 98 години, објавија британските медиуми.

Дефанзивецот, во фабриката во Солихал, конечно беше завршен во 2003 година, а принцот Филип ги надгледуваше промените во текот на сите тие години. Ланд Ровер го одржуваше возилото од моментот на неговото производство, пренесува РТС.

Извршниот директор на Јагуар Ланд Ровер, Тиери Болор изјави дека принцот Филип е „технолошки шампион“:

– За време на посетата на нашите погони, тој ангажираше вработени и го покажа своето импресивно знаење и длабок интерес за дизајнот, инженерството и производството на автомобили – рече тој.

loading...

Слични содржини