ПРОБИОТИК ЗАДОЛЖИТЕЛНО СО АНТИБИОТИК? Најновото научно истражување конечно ја разрешува дилемата

од Vladimir Zorba

НОВИ научни сознанија конечно би можеле да ја разрешат дилемата: дали треба да земате и пробиотици заедно со антибиотици?

Иако многу лекари одамна препорачуваат ваков терапевтски шаблон при употреба на антибактериски лекови, сепак има многумина кои стравуваат дека пробиотиците може дополнително да ја нарушат рамнотежата во цревата, па затоа не ги советуваат.

Нов труд објавен во списанието Journal of Medical Microbiology го открива првиот систематски преглед за проценка на ефектот од земање пробиотици со антибиотици врз разновидноста и составот на човечкиот цревен микробиом. Авторите се истражувачи од Колеџот за медицински и здравствени науки на Универзитетот во Тексас и Тексашкиот христијански универзитет. Тие ги анализираа трендовите во 29 студии објавени во последните седум години.

Тие откриле дека земањето пробиотици заедно со антибиотици може да спречи или намали некои промени во составот на цревниот микробиом предизвикани од антибиотици. Пробиотиците, исто така, можат да помогнат во заштитата на разновидноста на видовите, па дури и да ја обноват популацијата на некои пријателски бактерии како што е Faecalibacterium prausnitzii, која го намалува воспалението и промовира здрава цревна бариера.

Секоја година се препишуваат милиони антибиотици. Иако тие можат да бидат неверојатно ефикасни во лекувањето на инфекции, антибиотиците обично не ги таргетираат само бактериите што ја предизвикуваат инфекцијата. Тие ги убиваат и корисните бактерии кои живеат во нашите црева и ни помагаат да останеме здрави. Постојат докази дека ова нарушување на составот на цревниот микробиом може да трае до две години по антибиотскиот третман. Гастроинтестиналните симптоми како што се дијареа и надуеност се исто така чести несакани ефекти од употребата на антибиотици.

– Како што ни требаат луѓе во заедницата кои имаат различни професии, истото е и со бактериите: ни требаат многу различни бактерии во цревата кои знаат да прават различни работи – изјави д-р Елиса Марокин, доцент на Христијанскиот универзитет.

– Иако не дојдовме до единствена дефиниција за тоа што е здрав цревен микробиом, една од постојаните работи што ги забележуваме кај здравите луѓе е дека тие имаат повисоко ниво на разновидност и поголема разновидност на бактерии во нивните црева.

Слични содржини