Продажбата на оружје достигна рекорд во 2020 година

од Vladimir Zorba

Продажбата на оружје и воени услуги на 100-те најголеми компании за оружје во светот достигна рекордни 531 милијарда долари во 2020 година, што е за 1,3 отсто повеќе од претходната година, според Стокхолмскиот меѓународен институт за истражување на мирот (СИПРИ).

Шведскиот институт соопшти дека во 2020 година, шеста година по ред, првите 100 компании вклучени во трговијата со оружје забележале раст, а тој раст не бил намален ниту во моментите на пад на глобалната економија. Вкупните продажби беа за 17 отсто повисоки отколку во 2015 година, кога за првпат беа вклучени податоците за кинеските компании.

„Индустриските гиганти беа во голема мера заштитени од континуираната побарувачка на владата за воени стоки и услуги“, рече Александра Маркштајнер, истражувач на СИПРИ. „Во поголемиот дел од светот, воените трошоци се зголемија, а некои влади дури и ги забрзаа плаќањата на индустријата за оружје за да го ублажат влијанието на пандемската криза“.

Компаниите во Соединетите Држави продолжуваат да доминираат во индустријата, со 41 компанија што остварила продажба од 285 милијарди долари, што претставува околу 54 отсто од вкупната продажба на оружје меѓу 100-те најголеми компании. Сите пет најдобри компании на листата од 2018 година се со седиште во Соединетите држави, соопшти СИПРИ.

Подемот на кинеските производители на воена технологија

Се проценува дека продажбата на оружје на водечките кинески компании во 2020 година изнесувала 66,8 милијарди долари, 1,5 отсто повеќе отколку во 2019 година.

Кинеските компании учествуваат со 13 отсто од вкупната продажба на оружје во Топ 100, пред Обединетото Кралство, кое имаше трет најголем удел.

„Во последниве години, кинеските компании за оружје имаа корист од програмата за воена модернизација на земјата и се фокусираа на воено-цивилна фузија“, рече Нан Тиан, висок истражувач на СИПРИ. „Тие станаа еден од најнапредните производители на воена технологија во светот“.

Дваесет и шест европски компании за оружје во Топ 100 заедно учествуваа со 21 отсто од вкупната продажба на оружје, или 109 милијарди долари, објави СИПРИ.

Седум британски компании забележаа продажба на оружје од 37,5 милијарди долари во 2020 година, што е зголемување од 6,2 отсто во споредба со 2019 година. Продажбата на оружје на BAE Systems – единствената европска компанија во првите 10 – се зголеми за 6,6 отсто на 24 милијарди долари.

Пад на продажбата на француско и руско оружје

Во меѓувреме, продажбата на француските компании падна за 7,7 отсто поради падот на испораките на борбените авиони „Рафал“ од Дасо, според СИПРИ.

Производителот на оружје „Талес“, исто така, забележа пад на продажбата од 5,8 отсто, обвинувајќи ги нарушувањата на пандемијата. Други компании, исто така, пријавија прекини во синџирот на снабдување и доцнење на испораката.

Во меѓувреме, продажбата на руско оружје опаѓа трета година по ред, соопшти СИПРИ.

Вкупната продажба на девет руски компании рангирани во Топ 100 падна од 28,2 милијарди долари во 2019 година на 26,4 милијарди долари во 2020 година, при што руските компании учествуваат со пет проценти од вкупната продажба на оружје во Топ 100.

Други земји со производители на оружје во Топ 100 се Израел, Јапонија, Индија и Јужна Кореја. Продажбата во четири јужнокорејски компании порасна за 4,6 отсто од 2019 година на 6,5 милијарди долари, објави СИПРИ.

Слични содржини