Проф. Топалов: Надежта дека ЕУ ќе ја принуди Бугарија да ја пушти С. Македонија е залудна

од Vladimir Zorba

Целта на посетата на Заев е некако да се оневозможи Бугарија да го одбие она што го сака Република Северна Македонија. Тие не презедоа никакви чекори за да ги приближат до Бугарија и сè уште не разбраа дека патот на Северна Македонија кон ЕУ минува низ Софија, изјави во студиото на „БТВ“ проф. Кирил Топалов, член на Мешовитата комисија меѓу Бугарија и Северна Македонија за историските прашања меѓу двете земји.

„Целата историска наука во Северна Македонија се заснова на лаги и фалсификати. Во Бугарија има многу луѓе кои ја обвинуваат нашата историска комисија дека не ја завршила својата работа. Како да се работи со луѓе кои намерно ги искривуваат историските факти “, додаде тој.

Според него, европските земји размислуваат на вистински начин и гледаат кој ја брани нивната европска ориентација.

„Едно од главните барања да бидете дел од ЕУ е да ги поправите вашите соседски односи и надежта дека ЕУ ќе ја принуди Бугарија да ја пушти Северна Македонија е залудна“, истакна тој..

„За нас нема сомнеж во историјата и вистината. На нашата последна средба, наместо да зборуваме конкретно за Самуил, Гоце Делчев, Браќа Миладинови, Григор Парличев, 2-3 страници, што значи „мултиперспектива. Ќе ви цитирам само една реченица: „Мултиперспективен пристап е пристапот во кој научници, политичари, новинари, јавноста и други можат да ги толкуваат историските факти како што сметаат соодветно според нивното гледиште. Не е задолжително тие факти да се точни“, објасни проф. Топалов.

Слични содржини