Производството на автомобили во Британија продолжува да расте

од Vladimir Zorba
102 прегледи

Производството на возила во Велика Британија се зголемува шести пат по ред во февруари, главно на сметка на домашната побарувачка.
Произведоа 79.997 возила, што е за 14,6 отсто повеќе од февруари минатата година. Тоа е најдобриот февруари од 2021 година, објави Британската асоцијација на производители на мотори SMMT.

Домашната побарувачка е зголемена за 58 отсто на 20.658 единици, додека побарувачката од странските пазари во февруари е повисока за 4,6 отсто. Најмногу возила од островот се извезени во ЕУ (59,9 отсто), потоа во САД (14,8 отсто).

Податоците на SMMT покажуваат дека во февруари производството на електрифицирани возила е зголемено за шест отсто на 29.038 единици.

Во првите два месеци од оваа година, производството на возила во Велика Британија се зголемило за 17,8 отсто на 162.904 возила, што е најдобар почеток на годината од 2021 година, резимираше германската новинска агенција dpa.

Слични содржини