Пронајден купувач за банката на Силиконската долина: Ја презема ривалски гигант

од Stefanija Kuzmanovska

Имотот и заемите на банката на Силиконската долина (SVB) ги купува ривалот First Citizens BancShares, јавува Би-Би-Си.

Колапсот на SVB ги зголеми стравувањата за стабилноста на другите заемодавачи, со што акциите на банките ширум светот паднаа.

Во Европа, загриженоста за силата на швајцарскиот банкарски гигант Credit Suisse доведе до ненадејно преземање од страна на конкурентот UBS.

Акциите на банките остро паднаа во петокот.

Според договорот за преземање на SVB, кој го објави американската Федерална корпорација за осигурување на депозити (FDIC), сите 17 поранешни филијали на SVB ќе се отворат во понеделник под брендот First Citizens.

На клиентите на SVB им се препорачува да продолжат да ја користат нивната тековна експозитура додека не добијат известување од First Citizens Bank дека нивната сметка е целосно префрлена.

First Citizens, со седиште во Северна Каролина, се смета за најголема банка во Америка контролирана од семејство, а исто така е еден од најголемите купувачи на пропаднати банки во последниве години.

First Citizens купи околу 72 милијарди долари од имотот и заемите на SVB со попуст од 16,5 милијарди долари. FDIC ќе продолжи да држи околу 90 милијарди долари од средствата на SVB.

FDIC рече дека трошоците за неисполнување на обврските на SVB на нејзиниот фонд за осигурување на депозити ќе бидат околу 20 милијарди долари.

Огранокот на SVB во Велика Британија беше купен од HSBC претходно овој месец за 1 фунта.

Слични содржини