ПРОСЕЧНА ГОДИШНА ПЛАТА 196.251 ЕВРА: Ова се моментално најдобро платените работни места во Германија

од Vladimir Zorba
322 прегледи

Изборот на вистинската кариера не е само прашање на преференции и соодветни интереси, туку и прашање на финансиска стабилност. Додека некои кариери нудат скромна плата, има други со импресивни плати и економска сигурност. Но, кој е најдобро платен? Еве преглед на оние кои најмногу заработуваат – и оние со најниска заработка.

Не е само изборот на индустрија и професионално поле што одредува колку пари ќе завршат на вашата сметка на крајот на месецот. Компанијата на која се обврзувате е исто така клучна за вашиот личен просперитет.

Ова значи дека можете да заработите мега плати во Лидл и Алди на пример.

Како што пишуваат германските медиуми, во ИТ одделот редовно можете да заработите многу пари – и секако малку повеќе како ИТ менаџер. Според тоа, ИТ менаџер во просек заработува 88.610 евра.

Комерцијален менаџер има годишна плата од 90.661 евро. На врвот е раководителот за продажба на капитални добра. Неговата бруто плата е 90.812 евра годишно.

Но, лекарот заработува многу пари, особено ако дојде до позицијата виш лекар. Тој може да се радува на просечна годишна плата од 121.748 евра.

Најдобро платени работни места

И тогаш одеднаш има огромен скок. Иако се уште е истата специјалност, сега годишната бруто плата е речиси двојно зголемена.

Специјалистите се најдобро платените лекари. Нивните плати во просек се 196.251 евро. И бидејќи ова е само средната вредност, тоа значи дека има уште многу простор за подобрување меѓу професионалните групи. Тоа е приход што ретко кој од нас може да го замисли.

Најлошо платените професии

Келнер мора да живее со полно работно време со бруто плата од 23.619 евра годишно. За фризер е само 23.202 евра. Помошните работници во кујните заработуваат 21.907 евра бруто годишно.

Слични содржини