Актуелно
Почетна / Локално / Проширен капацитетот на градинката „Калинка“ во скопска Железара, отворени нови 70 слободни места

Проширен капацитетот на градинката „Калинка“ во скопска Железара, отворени нови 70 слободни места

Капацитетот за згрижување на градинката „Калника„ во скопската населбата Железара е проширен за нови седумдесeт деца преку реконструкција и доградба на постојниот објект.

-На ваков начин родителите нема да чекаат со месеци да ги запишат своите деца во градинка. Градинката е целосно реконструирана и проширена за нови три замнимални и една група јасли. Со ова се отворија нови 70 слободни места. Тие се целосно уредени и опремени за да ги задоволат потребите пред се на децата, но и на персоналот кој работи тука, рече градоначалникот на општина Гази Баба Борче Георгиевски.

Тој информира дека проширувањето е реализирано во соработка со Министерството за труд и социјална политика кое извршило градежни активности и го опремило објектот, а општината го променила кровот и внатрешното уредување.

Ова, рече, е прва градинка што ќе работи во две смени за децата да бидат на сигурно додека нивните родители ги извршуваат своите обврски.

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска истакна дека се грижат најмладите да добијат најмногу од оваа Влада затоа што тие, како што рече, се идниот потенцијал на оваа држава.

-Ако тие добијат стимулација во период од три до шест години ќе постигнат подобри резултати во основно и училиште во средно и понатаму во градењето на економскиот потенцијал на државата, рече Царовска.

Ние како Влада, рече таа, инвестиравме многу во отворање детски градинки, го зголемивме капацитетот за опфат на деца, а ги зголемивме и платите за воспитувачките и негувателките за 21 отсто бидејќи нивната работа, како што потенцира, е суштинска со оглед дека тие ги воспитуваат и градат нашите деца. Дополнително, додаде, зголемен е и бројот на вработени со цел да можат да понудат поквалитетно предучилишно образование.

Во општина Гази Баба проширена е и градинката Морковче во Јурумлери за 70 места, а во тек е изградба на градинка во Стајковци. Во наредниот период, најавуваат од Општината, ќе бидат изградени четири нови градинки и тоа во Трубарево, Ќерамидница, Инџиково и Сингелиќ.

loading...