Протечените документи од московската компанија за сајбер – безбедност покажуваат дека руската армија ги користи методите на тајната полиција од времето на СССР

од Vladimir Zorba

Конзорциум медиуми објавија бомбастична истрага за сајбер-способностите на Русија, врз основа на (не толку често) протекување документи. Досиејата потекнуваат од НТЦ Вулкан, компанија за сајбер безбедност од Москва, која работи како изведувач на руските воени и разузнавачки агенции. Документите, меѓу другото, ги покренуваат и прашањата за улогата на ИТ инженерите зад проектот за контрола на информации.

Како што пренесува Гардијан, протечените документи откриваат како, со години, група врвни руски ИТ инженери биле ангажирани да работат со руското воено разузнавање и истражувачки објект на ФСБ, домашната шпионска агенција на Владимир Путин. Ова може да изгледа необична мешавина и би било незамисливо пред крајот на студената војна.

Но, документите, кои ги разгледав, прикажуваат нов свет на соработка меѓу руската војска и нејзината тајна полиција. И тие покажуваат колку „силовиките“ на Путин, или безбедносните сили, станаа поагресивни по распадот на Советскиот Сојуз, вели аналитичарот Андреј Солдатов.

Историски гледано, никогаш немало многу љубов меѓу руската армија и тајната полиција – и тоа со добра причина. Армијата никогаш не ги заборави убиствените чистки на Сталин, а по смртта на советскиот диктатор, КГБ (претходникот на ФСБ) ги задржа овластувањата да внимава на војската. Никој не сака некој да му дише низ вратот.

Руската армија и нејзината тајна полиција не само што се мразеа; тие го гледаа светот низ различни леќи. Ерата на Путин донесе нови правила и нов менталитет, што јасно се гледа од досиејата на Вулкан.

НТЦ Вулкан доби договор за развој на проектот Амезит од Ростовскиот научен институт, еден од ретките руски истражувачки капацитети директно во сопственост на ФСБ. Проектот Амезит беше развиен како алатка која ќе му даде на операторот средства да ја преземе контролата врз сите видови сајбер-сообраќај во регионот – од мобилни мрежи до социјалните медиуми – и, доколку е потребно, да го изолира тој регион од надворешниот свет и да создаде информации затемнување.

Целата анализа на следниот линк!

Слични содржини