Актуелно
Почетна / Глобално / Балкан / Прва литија против Законот за слобода на религијата одржана во САД (видео)

Прва литија против Законот за слобода на религијата одржана во САД (видео)

Првите литии за поддршка на српскиот народ во Црна Гора, протестирајќи против законот за слобода на религија, се одржаа во Соединетите Американски Држави.

Литијата, во која учествуваа повеќе од 2.000 верници, се движела од црквата Св. Сава во Меривил, северна Индијана, до црквата „Свети Илија“ оддалечена околу шест милји.

Свештеникот на црквата Свети Сава во Меривил, Марко Матиќ, рече дека целта на собирот е да се испрати слика за поддршка на српскиот народ во Црна Гора.

„Верувам дека тоа ќе биде една силна поддршка, силна мотивација да ги продолжат своите литиуми, да продолжиме да се бориме за зачувување на нашите светилишта, нашите цркви, нашите манастири во Црна Гора“, рече Матиќ.

По нивното пристигнување пред црквата, собраните ја отпеаа српската химна „Божја правда“.

„Ние сакаме да им покажеме на нашиот народ во Црна Гора, и не само во Црна Гора, туку и во Србија, дека секогаш сме со нив, и дека тие се со нас“, рече Перо Станојчиќ, претседател на црковната школа во Јужен Чикаго.

Се одржа и молитва, а организаторите најавија слични собири.

loading...