Првата дама ги повикува жените со рак на дојка да се вакцинираат против ковид 19

од Берта Китинска

Првата дама Елизабета Ѓоргиевска ги повикува сите жени и пациенти со малигни болести да се вакцинираат против Ковид-19.

-На овој ден да им одадеме почит на лицата кои ја изгубија битката со оваа болест.Би сакал да апалирам сите жени и пациенти со малигни болести да се вакцинираат против Ковид-19, вели Ѓоргиевска.

Во јавното здравство жените тешко доаѓаат до термини за ехо на дојка или мамограф особено во изминатата година и пол од почетокот на пандемијата со КОВИД-19. На одбележувањето на Месецот за борба со ракот на дојка, Здружението за борба против рак „Борка – За секој нов ден” и годинава укажа на важноста од навремени дијагностички прегледи со оглед дека се работи за болест што не може да се превенира и чиј позитивен исход зависи од раното откривање.

Според Биба Додева, претседателка на Здружението, во јавното здравство жените тешко доаѓаат до термини за ехо на дојка или мамограф особено во изминатата година и пол од почетокот на пандемијата со КОВИД-19. На одбележувањето на Месецот за борба со ракот на дојка, Здружението и годинава укажа на важноста од навремени дијагностички прегледи со оглед дека се работи за болест што не може да се превенира и чиј позитивен исход зависи од раното откривање.

Слични содржини