Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Првиот доктор на Њујорк: Сите вистини и лаги за коронавирусот, за кои сте сакале да прашате

Првиот доктор на Њујорк: Сите вистини и лаги за коронавирусот, за кои сте сакале да прашате

Марк Левин, претседател на Комитетот за здравство на Њујорк, кој го погоди текот коронавирусот, даде одговори на најчестите прашања што луѓето ги имаат за пренесувањето и начините на заболување.

Како прво, Левин им објасни на Американците од каде е вирусот, кои се најмногу изложени на ризик и што треба да се направи доколку некое лице се зарази со коронавирус.

„Сите наши очи се вперени во болниците каде што трае најголемата битка со коронавирусот, но за повеќето од нас вистинската борба против инфекцијата ќе биде во домовите. Бидејќи имате многу прашања во врска со КОВИД-19, еве неколку одговори“:

1. Дали можам да го прележам вирусот дома?

Да. Само 20% од најсериозните случаи одат во болници. Останатите само да останат дома, да се одморат и да избегнат непотребно преземање медицински ресурси од болниците.

2. Како ќе се чувствувам ако се заразам?

Многу лошо. Ќе имате висока температура, сува кашлица, ќе бидете дехидрирани, многумина ќе го изгубат чувството за мирис или вкус. Некои ќе чувствуваат страв.

3. Кои лекови треба да ги пијам?

Само оние што ги пропишува вашиот лекар и кои се одобрени.

4. Што ако немам термометар во мојата куќа,а го нема ни во аптеките?

Ако вашето тело ви каже дека имате треска и треска, верувајте. Исто така, претпоставете дека сте заразени.

5. Колку долго ќе бидам болен/на?

Еден до 14 дена е најтешкиот дел од заболувањето и закрепнувањето. Да претпоставиме дека после 14 дена повторно ќе се чувствувате соодветно. И опуштете се, подеми и падови во здравствената состојба ќе бидат вообичаени во тие денови.

6. Дали треба да купам тест?

Не. Ако имате симптоми, претпоставете дека тоа е коронавирус. Одморете, пијте вода, земајте лекови за температура и сирупи за кашлица. Повикајте доктор доколку е потребно.

7. Дали моите миленичиња можат да бидат заразени со коронавирус?

Не.

8. Што ако има повеќе луѓе со мене во куќата? Како да ги заштитам ако се разболам?

Носете маска, изолирајте се во посебна просторија за вас, држете го прозорецот отворен, мијте ги рацете редовно и чистете ги површините.

9. Кога да повикате доктор?

Не се јавувате, освен ако имате треска и сува кашлица во почетокот. Ако по четири дена видите дека не ви е добро, тогаш јавете се.

10. Кога ќе престанам да бидам заразен/на?

Или седум дена по почетокот на симптомите, или 72 часа по последната повисока телесна темпретарута (без лекови).

loading...