Путин: 80 години по Втората светска војна, германски тенкови повторно ѝ се закануваат на Русија

од Stefanija Kuzmanovska

Само 80 години по крајот на Втората светска војна, германските тенкови повторно ѝ се закануваат на Русија, изјави претседателот Владимир Путин во четвртокот, говорејќи на настаните по повод 80-годишнината од битката кај Сталинград, пренесува „Анадолија“.

Говорејќи на концертот во градот Волгоград (Сталинград), Путин рече дека битката кај Сталинград е клучна не само за градот, туку и за исходот на Втората светска војна.

„Битката за Сталинград со право влезе во историјата како фундаментална пресвртница во Големата патриотска војна“, рече Путин.

Како што рече, битката траела 200 дена и го оставила градот во урнатини, а додека советската армија била помала и полошо опремена од нацистичките трупи, таа победила затоа што „се борела за вистината“.

Сметана за една од најкрвавите во историјата, со околу два милиони мртви од двете страни, битката кај Сталинград (1942-1943) го смени текот на конфликтот во Втората светска војна.

„Наша морална должност, пред сè кон војниците победници, е да го негуваме и зачуваме сеќавањето на овој подвиг во целост, да го пренесеме на следните генерации, да не дозволиме некој да ја омаловажува или искривува улогата на битката за Сталинград во победата над нацизмот, во ослободувањето на целиот свет од ова монструозно зло“, рече Путин.

Тој рече дека сега нацистичката идеологија „повторно создава директни безбедносни закани“ за Русија, која повторно се бори против „колективниот Запад“.

Путин рече дека германските тенкови Леопард 2, кои сега се испраќаат да се борат во Украина со истите црни крстови како и нивните претходници, нацистичкиот Пантер, ќе се борат против Русија.

Путин ги предупреди „оние кои ги вовлекуваат европските земји, вклучително и Германија, во нова војна со Русија“ дека „модерната војна со Русија ќе биде сосема поинаква за нив“.

Битката за Сталинград заврши на 2 февруари 1943 година со предавање на нацистичката армија. Речиси половина милион советски и 800.000 војници на Вермахт загинаа во битката.

Слични содржини