Путин: На територијата на Германија има американски окупаторски трупи

од Vladimir Zorba

По Втората светска војна, САД легално не го официјализираа крајот на окупацијата на Германија, а легално се уште има американски окупаторски трупи на територијата на Германија, всушност ги има многу, смета рускиот претседател Владимир Путин.

-Што се однесува до Австрија, на пример, советските трупи беа во Австрија, но тие заминаа доброволно. А Советскиот Сојуз, Русија, како правен наследник на Советскиот Сојуз, дејствуваше како гарант на уставот на Република Австрија и гарант за неутралниот статус на Република Австрија. И воопшто, многу обични граѓани на Австрија го знаат тоа и ѝ се благодарни на Русија за таквата позиција, рече претседателот во разговор со студентите на МГУ со кои се сретна по повод Денот на студентите.

Путин ја коментираше и ситуацијата во Германија.

„Да речеме, најголемата земја во Европа, економски гигант – Сојузна Република Германија… и Советскиот Сојуз го официјализираа крајот на окупацијата, легално. По Втората светска војна, Германија, како што знаете, беше поделена на четири сектори – американски, британски, француски и советски. Така, Советскиот Сојуз го формализираше крајот на овој окупациски статус, но САД не. А, строго кажано, формално и правно, на територијата на Германија има американски окупаторски трупи. А всушност е така – ги има многу таму“, заклучи тој.

Путин додаде дека самите германски политичари зборуваат за недоволниот суверенитет на земјата.

Слични содржини