Путин откри зошто Азербејџан е блиска земја за Русите

од Nikola Popovski

Рускиот претседател Владимир Путин изјави дека „трагедија“ страдањето на цивилите во Нагорно Карабах и додаде дека „и Азербејџан и Ерменија се подеднакво вредни партнери за нив“.

На состанокот на Меѓународниот клуб за дискусии во Валдеј, на кој присуствувал преку видео врска, Путин ја оценил ситуацијата во Нагорно-Карабах, кој е под ерменска окупација, и го оттргнал вниманието на големите загуби на страните во конфликтот во регионот.

Наведувајќи дека Русија отсекогаш имала добри односи и со Азербејџан и со Ерменија, Путин изјави дека повеќе од два милиони Ерменци и приближно два милиони Азербејџанци живеат во Русија.

Тој посочи дека овие луѓе работат во Русија и испраќаат милијарди долари на нивните семејства.

„Затоа, Азербејџан и Ерменија се подеднакво вредни партнери. Смртта на луѓето таму е голема трагедија“, рекол Путин.

Сепак, како што рече, постојат некои точки што ги одделуваат овие односи.

„На пример, нашата заедничка точка со Ерменија е христијанството. Но, ние исто така имаме разни односи со Азербејџан во други аспекти. Би сакал да истакнам дека околу 15 проценти од населението во Русија е муслиманско. Во тој контекст, Азербејџан не е странска земја за нас“, вели Путин.

loading...

Слични содржини