Путин потпиша закон: Блокада за средствата на странците кои се под санкции на Москва

од Stefanija Kuzmanovska

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша закон за блокирање на средства и имот на правни лица кои се под контрола на странски организации и граѓани против кои Русија презема рестриктивни мерки.

Законот предвидува уникатен пристап за спроведување на специјални економски мерки во Русија, насочени кон забрана или ограничување на финансиските операции, блокирање на средства и други средства на блокирани лица, како и финансиски операции извршени во интерес или во корист на таквите лица.

Во 2018 година, како одговор на непријателските дејствија на Украина, Путин донесе одлука да воведе посебни економски мерки против одредени украински организации и граѓани. Оттогаш е развиена правно применлива практика согласно која е изготвен и донесен овој закон.

Слични содржини