Путин потпиша закон кој му овозможува нова кандидатура

од Stefanija Kuzmanovska

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша закон кој му дозволува повторно да се кандидира за претседател на Русија.

Законот денес беше објавен на официјалниот интернет портал за правни информации, пренесе ТАСС.

Бројни одредби од законот се донесени врз основа на измени и дополнувања поднесени во Уставот.

Еден од новововедените амандмани е ограничување на бројот на претседателски мандати за една личност.

Се однесува на сегашниот претседател, без оглед на претходните претседателски мандати и му овозможува на сегашниот шеф на државата да се кандидира за претседател уште двапати.

Законот вели дека кандидат за претседател на Русија може да биде секој државјанин на Русија не помлад од 35 години, кој престојувал на територијата на државата најмалку 25 години и никогаш немал дозвола за државјанство или постојан престој на друга држава.

Ова правило не се однесува на Русите кои претходно имале државјанство на друга држава која била примена во Руската Федерација во согласност со сојузниот уставен закон.

Слични содржини