ПУТИН ЗА ВОЈНАТА ВО УКРАИНА: Конфликтот е резултат на распадот на СССР!

од Vladimir Zorba

Рускиот претседател Владимир Путин изјави во четвртокот дека конфликтите во поранешниот СССР, вклучително и сегашниот меѓу Русија и Украина, се резултат на „распадот на Советскиот Сојуз“ и го обвини Западот за сеење раздор.

„Знаеме дека Западот создава сценарија за поттикнување нови конфликти на територијата на ЗНД. Но, веќе имаме доволно (конфликти)“, рече тој на состанокот со претставници на безбедносните служби на земјите-членки на Комонвелтот на независни држави (ЗНД), кој ги собира повеќето држави создадени со распадот на СССР.

„Само погледнете што се случува сега меѓу Русија и Украина, што се случува на границите на некои земји од ЗНД. Сето ова, се разбира, е резултат на распадот на Советскиот Сојуз“, продолжи тој.

Рускиот претседател, исто така, тврди дека преку „тежок процес“ се формира „поправеден светски поредок“.

„Еднополарната хегемонија незапирливо се урива, тоа е објективна реалност што Западот категорично одбива да ја прифати. И гледаме се што произлегува од неа“, рече тој.

„Прилепувајќи се за минатото и обидувајќи се да спроведе политика на диктат во сите области – од меѓународните односи до економијата, вклучително и културата и спортот – овој познат колективен Запад создава нови проблеми и нови кризи“, посочи Путин.

На азискиот регионален самит на 16 септември, Путин веќе се позиционираше како противтежа на западниот поредок, поздравувајќи ја „растечката улога на новите центри на моќ“.

Путин претходно го нарече распадот на СССР „најголемата геополитичка катастрофа“ на 20 век.

Слични содржини