Радев ги почна разговорите за формирање влада – ги праша Петков и Василев каква им е позицијата за С.Македонија

од Берта Китинска

Претседателот Румен Радев се сретна со претставниците на пратеничките групи „Продолжуваме со промената“, ГЕРБ-УДФ и МРФ. Денеска претстојат разговори со БСП за Бугарија, а за утре се закажани консултации со „Има таков народ“, „Демократска Бугарија“ и „Вазраждане“.

Првиот круг консултации почна со победникот на изборите – „Продолжуваме да се менуваме“. Шефот на државата укажа на големата одговорност што почива на нив и истакна дека довербата на граѓаните не се дава бесплатно и мора постојано да се одржува.

Тој побарал да знае што „Промените продолжуваат “ мислат за проширувањето на ЕУ со земјите од Западен Балкан, идентитетот, историјата и културата во Република Македонија, бидејќи бугарското општество очекува доследна акција од нивната дипломатија.

Двајцата претставници на „Промените продолжуваат“, не му го соопштија јавно својот став на бугарскиот претседател.

-Довербата на бугарските граѓани не се дава како подарок и таа мора да се одбрани, рече Радев, според кого преодните бугарски влади ја стабилизирале земјата и покажале дека во неа може да има заедничко дејство.

Слични содржини