Радев повика на отворен дијалог, политичка волја и мудрост во односите меѓу Бугарија и РСМ

од Берта Китинска

Претседателот Румен Радев оствари средба со претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, кој е во официјална посета на Бугарија.

Претседателот ги поздрави напорите на двете влади за продлабочување на билатералните односи и преговарачкиот процес. Тој очекува новата атмосфера на зголемена доверба да ја олесни работата за нерешените политички прашања кои го попречуваат отворањето на вратата за членство на Северна Македонија во Европската Унија.

-Овие прашања се исклучително важни за безбедноста и просперитетот на целиот регион, додаде шефот на државата.

Тој посочи дека будно ја следи дебатата во РСМ, а во одредени политички кругови созрева идејата за вклучување на македонските Бугари во уставот на РСМ.

Радев повика на отворен, искрен дијалог, политичка волја и мудрост. Ако тоа е факт, Бугарија ќе биде земјата на која ќе може да сметате за интеграција на РСМ во ЕУ, нагласи шефот на државата.

Македонскиот премиер изразил задоволство од гостопримството, му го честитал вториот мандат на претседателот Радев и 15-годишнината од членството на Бугарија во Европската унија, како и тоа што Бугарија прва ја признала независноста на Скопје. Тој призна дека има нова динамика во односите од која корист ќе имаат граѓаните на двете земји.

Воедно Ковачевски го информирал Радев за формирањето на новите работни групи.

Слични содржини