Раст од 12 отсто: Гасот достигна 2.350 долари за 1.000 кубни метри

од Vladimir Zorba

Цената на гасот во Европа се зголеми за 12 отсто и со тоа достигна 2.350 долари за 1.000 кубни метри на почетокот на тргувањето во средата, покажуваат податоците на лондонската берза ICE!

Така, фјучерс договорите за испораки во август (на индексот TTF) ја отворија сесијата на 2.206,6 долари за илјада кубни метри.

Речиси веднаш следеше скок до 2.235,5 долари (+6,5 отсто), потоа стапката на раст малку забави, но набрзо достигна 2.350 долари за илјада кубни метри.

Да потсетиме, цената на гасот силно скокна во понеделникот, откако „Газпром“ објави план за намалување на испораките од Русија преку клучниот гасовод од Русија до Европа, Северен тек 1, од 27 јули.

Тие нема да надминат 20 отсто од проектираниот капацитет на гасоводот и нема да надминат 33 милиони кубни метри дневно.

Слични содржини