Развиен нов фластер кој може да го следи нивото на алкохол и кофеин во исто време

од Stefanija Kuzmanovska

Група инженери од Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего, развија нов мек и растеглив фластер што може истовремено да го следи крвниот притисок (БП), пулсот (ХР), глукозата и нивото на лактат, алкохолот или кофеинот истовремено.

Фластерот кој се носи на вратот за најдобри резултати беше тестирана на голем број субјекти кои извршуваа разни задачи, како што се вежбање, конзумирање оброци со голема содржина на шеќер и пиење кофеин или алкохолни пијалоци. Читањата беа скоро точни како и оние од комерцијалните уреди за надзор.

Да се ​​има на располагање ваков уред на пазарот им нуди придобивки на многу пациенти чии здравствени услови бараат истовремено и континуирано следење на повеќе здравствени индикатори, како што се лица со срцеви заболувања и дијабетес или пациенти на единиците за интензивна нега.

„Новина е што ние земаме потполно различни сензори и ги поврзуваме на една мала платформа мала како печат“, изјави коавторот Џозеф Ванг „Можеме да собереме што повеќе информации со овој апарат за носење на неинвазивен начин, без да предизвикаме непријатности или прекини во секојдневните активности.

Фластерот е тенок лист од растегливи полимери со БП сензор и два хемиски сензори, еден за лактат (биомаркер за физички напор), кофеин и алкохол во пот и оној што ги мери нивоата на гликоза.

Крвниот притисок се следи со сензор заварен на лепенката со спроводливо мастило. Мерењата се вршат со примена на напон на трансдуцерите, кои испраќаат ултразвучни бранови што се одбиваат од најблиската артерија и враќаат ехо сигнал преведен во отчитување на БП.

Сензорот за лактат, кофеин и алкохол, отпечатен на фластерот од провидна боја, работи со ослободување на лек наречен пилокарпин во кожата и откривање на хемиски супстанции присутни во потта предизвикана од лекот.

Конечно, сензорот за гликоза, исто така отпечатен на лепенката, е електрода што донесува благи електрични шокови на кожата, со што се стимулира ослободување на интерстицијална течност и се мери гликозата содржана во неа.

Слични содржини