Реџепали Чупи: Ромите имаат морална одговорност да се попишат како Роми

од desk4

 

На само една недела до крајот на пописот, директорот на Ромскиот образовен фонд Реџепали Чупи, со апел до граѓанскиот сектор, ромските медиуми (аудио-визуелни, пишани и дигитални) и сите индивидуалци кои спроведуваат или се дел од активности поврзани со пописот да помогнат во информирање и мотивирање на населението да го искористи своето право за попишување согласно личните убедувања, истакнувајќи ја посебно нивната етничката припадност.

-Подигнете го тонот во известувањето и реакциите поврзани со одредени неправилности и обиди за манипулација на терен. Зголемете го притисокот кон релевантните државни институции кои се директно одговорни за спроведување на истиот. И во континуитет информирајте ја меѓународната заедница за споменатото, пишува Чупи.

Тој на полнолетните средношколци, студенти, поранешни и сегашни стипендисти на Ромскиот Образовен Фонд и други организации и институции им посочува дека имаат морална обврска и обврска на ромските семејства да се попишат како припадници на ромската заедница, е основа поради која добиле или во моментов користат финансиска и дополнителна образовна и академска поддршка во процесот на вашето образование.

Чупи со порака и до ромските политички партии, нивните лидери и партиски структури дека имаа политичка и граѓанска одговорност да бидеат проактивни, и да ги фокусираат партиски, човечки и материјални ресурси за успешно спроведување на пописот, бидејќи од резултатите на истиот ќе зависи и нивниот понатамошен политички ангажман, кариера и придонес по кој ќе бидете запаметени и запишани во историјата.

На кандидатите за Градоначалници и Членови на Советите во Општина Шуто Оризари и другите општини како што има кандидати Роми, Чупи им порача да ги остават за момент партиските активности поврзани со претстојните локални избори, барем додека не почнала официјалната кампања и да се насочат кон пописот.

-Така ќе добиете поголем авторитет и кредибилитет во текот на изборната кампања, а резултатите од пописот ќе ви помогнат во креирањето и спроведувањето на реални, соодветни и успешни партиски и работни програми од чија имплементација и резултати ќе зависи вашиот политички, колективен и индивидуален успех во иднина.

Прашањето околу пописот во Македонија станува мошне актуелно и политички по етничка основа важно по донесувањето на Охридскиот Рамковен Договор во 2001 година. Согласно принципите на истиот преточени во Уставот и неколку законски и подзаконски решенија од бројот на населението по етничка основа зависи и бројот на посебни права кои ги стекнуваат и уживаат одредени заедници, пишува Чупи во своето обраќање до јавноста.

Според Чупи искуството и начинот на креирањето на јавните политики, еднаквата и правична застапеност во државната и јавната администрација, учеството во донесувањето на одлуки (на хоризонтално и вертикално ниво) и распределбата на буџетски средства во повеќе области насочени кон развој на државата во изминатите 20 години, сеуште постои дилема дали пописот освен што е најголема статистичка операција е уште поголема политичка операција од која во наредните 10, а можеби и повеќе години ќе зависи темпото на развој не само на државата генерално туку конкретно и на ромската заедница во сите области, образование, вработување, домување, здравство, култура, животна средни итн.

Б.Т.

Слични содржини