Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Рекорден број новозаразени луѓе во светот и денес

Рекорден број новозаразени луѓе во светот и денес

Светската здравствена организација (СЗО) во неделата објави дека во последните 24 часа биле потврдени рекордни 262.929 случаи на коронавирус ширум светот, со што вкупниот број заразени достигнува повеќе од 17,66 милиони.

Бројот на починати се зголеми за 5.851, додаде СЗО.

Според ТАСС, вкупно 17.660.523 луѓе се заразени со коронавирусот во светот, а 680.894 луѓе починале како резултат на оваа инфекција.

Статистиката на СЗО се заснова на официјално потврдени податоци за земјата.

Повеќето случаи, 9.476.763, се регистрирани во Јужна и Северна Америка.

Во последните 24 часа, бројот на заразени лица се зголеми таму за 156.433, а бројот на загинати за 3.963. Така, вкупниот број на загинати достигна 359.180.

Што се однесува до Европа, потврдени се 3.375.535 случаи на коронавирус и 213.284 смртни случаи. Во последните 24 часа, бројот на пациенти се зголеми за 17.419, а бројот на смртни случаи за 323.

Во Југоисточна Азија регистрирани се 2.131.165 заразени и 45.837 смртни случаи, откако бројот на заболени е зголемен за 58.971, а бројот на смртни случаи за 937 во изминатите 24 часа.

САД водат според бројот на заразени со 4.523.888 случаи, а потоа следува Бразил со 2.662.485 случаи и Индија со 1.750.723 заразени.

Русија е на четвртото место со 850.870 случаи, Јужна Африка е на петтото место со 503.290 случаи, Мексико е на шестото место со 424.637 случаи, а Перу е на седмото место со 407.492 случаи.

Меѓу првите десет земји во светот во однос на бројот на заразени се Чиле со 357.658 случаи, Иран со 306.752 случаи и Велика Британија со 303.956 заразени со коронавирусот.

loading...