Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Рекорден пад на БДП во Шведска и покрај олеснителните мерки

Рекорден пад на БДП во Шведска и покрај олеснителните мерки

Шведска најави рекорден пад на својот БДП од над осум проценти во вториот квартал, иако ги олесни мерките за изолација воведени за борба против епидемијата на коронавирус.

Во кварталот април-јуни, економската активност падна за 8,6 проценти во однос на првиот квартал и 8,2 проценти на годишна основа, се вели во првата проценка на Институтот за статистика на СЦБ.

Ова е најголемиот пад досега забележан за една четвртина, според СЦБ, кој ги чува податоците дури од 1980 година.

Според најновата прогноза на владата во јуни, Шведска предвидува пад на БДП од 6 проценти за целата година, најголем по 1940 година.

„Големиот пад на шведската економија во второто тримесечје покажува дека таа не е имуна на Ковид, и покрај тоа што многу се зборуваше за благи мерки за изолација. Сепак, економскиот пад во првиот квартал ја става во подобра група на земји од ужасите што се гледаат на друго место во Европа“, велат аналитичарите од „Капитал економикс“.

Еврозоната, која не ја вклучува Шведска, имаше пад на БДП од 12,1 процент, како резултат на дефицитите во Франција, Италија и Шпанија. Првата европска економија, Германија се спротивстави малку подобро со пад на БДП од 10 проценти.

За разлика од мерките на друго место во Европа, Шведска не го затвори своето население заради коронавирусот и ги одржуваше кафеаните, баровите, рестораните и компаниите отворени, барајќи од секоја личност да преземе одговорност, што беше доволно за силно да се намали инфекцијата.

Шведските власти секогаш потенцираа дека нивната стратегија не е наменета за одбрана на економијата, туку отсекогаш имала здравствени цели.

Сепак, билансот е контроверзен, со повеќе од 5.700 смртни случаи и заразени 80.000. Шведска е меѓу најтешко погодените земји во однос на населението.

loading...