Почетна / Глобално / Свет / Рекорди кои беа срушени од Ирма

Рекорди кои беа срушени од Ирма

САД никогаш не бил потопen од бура како Ирма. Ова е најсилниот ураган, некогаш надвор од Мексиканскиот залив и Карипското Море. Тој остана три дена во категорија пет – најдолгиот период од почетокот на сателитски следења на бури. Ниту една друга бура не стигнала со брзина на ветрот од 298 км / ч или повеќе од Ирма (вкупно 37 часа). Ураганот стана причина за најголемата евакуација во историјата на Бахамите и потенцијално најголема во САД. Метеоролошкиот оддел на CNN објави уште интересни статистички податоци кои го илустрираат бесот и последиците од ураганот Ирма.

6.3 милиони луѓе – бројот на луѓето кои добија наредба да се евакуираат од Флорида, потенцијално најголемата евакуација во историјата на САД.

1.3 милиони луѓе – бројот на луѓето кои останаа без струја во првите четири часа по стигањето на Ирма.

4 метри – максималното прогнозирано ниво на водата во поплавите во југозападниот брег на Флорида.

0 – претходни случаи кога копното на САД имала два урагана од категорија 4+ кои ги потопува во истата година. (Ирма и Харви, кој го погоди Тексас во крајот на август – бел. Ред.)

298 км / ч – највисоката брзина на ветровите, достигната од ураганот Ирма. Таа се намали до 217 км / ч, кога ураганот го зафати САД.

95 – проценти од зградите Ирма ги оштети кога ги погоди Бермудските острови како ураган од петта категорија.

5000 – бројот на луѓето евакуирани од Бахамите, најголем во нивнатаисторијата.

loading...