Ременски: Постои добра основа за вклучување на управата за финансиско разузнавање во истрагата за „Онишенко“

од Vladimir Zorba

Сметам дека случајот Онишченко, дава право, не само на директорот на Агенцијата за национална безбедност, туку и на други надлежни органи, сериозно да се зафатат со прашањето за истражување на причините зошто дошло до ова, за да не остане да провејува, она што го нарекувам инсталации на Мијалков, кои што јас ги дефинирам како бизнис-олигархиски врзани, изјави во вечерашната „Топ тема“, професорката на факултетот за безбедност, Фросина Ременски.

„Во тој дел, сметам дека постои добра основа и за вклучување на управата за финансиско разузнавање во малку пошироката истрага. Сметам дека сите лица кои што се потпишале на дел од безбедносните проверки, да бидат ставени под една финансиска истрага. За да се види дали има некаков финансиски или било каков мотив да се прекокнат одредени скалила“, изјави Ременски.

Таа подвлече дека во истрагата мора да се опфатат сите актери поврзани со случајот Онишченко.

Во однос на профилот кој треба да го има идниот директор на АНБ, Ременски оцени дека тоа лице ќе треба да ги помине сите филтри во делот на проверката која што не е направена и е пропуштена за повеќе лица кои за жал се уште се во агенцијата за национална безбедност и слугуваат на некои други центри на моќ и интересни групи, кои што се надвор од државните институции.

Слични содржини