Ретка глетка: Египетски град покриен со снег (ФОТО)

од Vladimir Zorba

Вториот по големина град во Египет – Александрија, беше покриен со снег, на изненадување на неговите жители.

Реткиот феномен за регионот ги преплави социјалните мрежи преку фотографии и видеа.

Поради неповолната временска прогноза, властите го затворија пристаништето во Александрија, кое е најголемо во државата, како и пристаништето во Делија.

Во окрузите Каиро и Александрија учениците останаа дома.

Во северниот дел од земјава се очекува и песочен ветер кој ќе доведе до опаѓање на температурите и намалена видливост.

Александрија, основана од Александар Велики и именувана по него, се наоѓа на Средоземното Море, помеѓу езерото Мареотис и островот Фарос, со кој е поврзана со широк насип наречен Хептастадион.

Населен е со околу 5,2 милиони луѓе.

Познатиот светилник на Александрија на островот Фарос се смета за едно од седумте светски чуда.

Слични содржини